Veřejná přednáška – Buddhismus bez náboženství, Igor Berkhin (UA)

Datum konání:

7.5.2015 - 7.5.2015

Popis:

Vážení přátelé,

srdečně zveme na veřejnou přednášku s názvem „Buddhismus bez náboženství“, která se bude konat 7. 5. 2015 od 19:00 v Paláci Unitaria (Anenská 5, Praha 1), a kterou povede Igor Berkhin.

Igor Berkhin pochází z Ukrajiny. Studoval lingvistiku na Moskevské státní univerzitě, a má ekvivalent magisterského titulu z Doněcké státní univerzity, kde rovněž pracoval na fakultě matematiky se specializací na matematickou analýzu a teorii funkcí. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 pracoval jako anglicko-ruský překladatel pro učitele různých buddhistických tradic – tradice jež zahrnovaly zen, gelug, karma a sangpa kagyu, ňingma, bön a jiné. V 90. letech minulého století studoval Chan-mi cchi-kung na Ukrajině a v Číně a učil na katedře religionistiky Doněcké otevřené univerzity. V roce 1996 začal studovat pod vedením Čhögyal Namkhai Norbua v rámci Mezinárodní komunity dzogčhenu. Od roku 2002 vedl více než 100 seminářů o buddhistických naukách a praxích na Ukrajině, v Rusku, Litvě, Polsku, Česku, Slovensku, Maďarsku, Itálii, Venezuele a Bulharsku.

Náboženství je systém pověr a soustava zákazů a předpisů týkajících se chování. Náboženství někdy slibují svobodu, ale ve skutečnosti lidi ještě více omezují. Tady v Evropě velmi dobře víme, jak může náboženství jednotlivce podmiňovat. Proti tomu se vedly boje už odedávna. a my si tu naší fyzické i duševní svobody vážíme. Buddhismus má velmi specifický přístup. Není to přístup pouhého slepého následování, ale poznávání skrze vlastní zkušenost. Je to o rozvíjení vlastní moudrosti, nikoli o uctívání moudrosti Buddhy. Opravdu nepotřebujeme změnit naši kulturu a stát se „buddhistou“, abychom z toho měli užitek. Tato přednáška je o poznání – srdci a esenci buddhismu.

Těšíme se na vás

Datum publikování: 20.2.2015 08:12